Американският министър на отбраната Чък Хейгъл обяви снощи, че внася предложения за намаляване на числеността на въоръжените сили на страната, закриване на военни бази и други съкращения на разходите, като част от общото преразглеждане на приоритетите на армията след над десетилетие на война.
Associated Press цитира изказване на Хейгъл в Пентагона, което идва само седмица преди президентът на САЩ Барак Обама да внесе в Конгреса проектобюджета си за 2015 г.
Според американският министър на отбраната въоръжените сили трябва да се адаптират към реалността на малките бюджети, въпреки че САЩ са изправени пред все „по-нестабилен и непредсказуем свят”, който изисква по-гъвкави военни възможности.

„Това ще е първият бюджет, който напълно ще отразява преходът, който осъществява министерството на отбраната след 13 години война”, цитира агенцията думите на Хейгъл. Според него новата концепция има за цел „да се съсредоточи върху сили за бързо разполагане”.

Обявеното намаляване на числеността на въоръжените сили не е изненада и е част от дълго водена от администрацията на Барак Обама реторика за нуждата от това.

Съгласно плана на Чък Хейгъл – който може да бъде ревизиран от Конгреса на САЩ – броят на военните на активна служба ще бъде съкратен до 440-450 000 души от сегашните 522 000. Американските въоръжени сили не са били толкова малобройни от преди влизането на страната във Втората световна война, припомня Associated Press.

По последен път американските военнослужещи са били под 500 000 души през 2005 г., когато броят им е възлизал на е 492 000 души. През 1940 г. на служба в армията на САЩ има 267 000 военнослужещи, които се увеличават до 1,46 млн. с влизането на страната във Втората световна война.

Очаква се до края на тази година САЩ официално да прекратят военното си участие в Афганистан и Associated Press припомня думите на началника на тила на армията на САЩ, генерал Рей Одиерно, според когото военнослужещите ще трябва да се адаптират към условия, различни от тези на които са свикнали през военните години.