Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви за агенция Асошиейтед прес, служейки си с медицински термин, че целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса е “на системи”. Той изрази съмнение, че правителствата ще изпълнят поетите обещания на форума в Глазгоу за ограничаване на емисиите на вредни газове.

Конференцията на ООН за климатичните промени в Глазгоу приключва днес, като натискът върху световните лидери и правителствата за постигане на значима сделка за климата е изключително голям. Въпреки своите опасения Антониу Гутериш все пак заяви, че “надеждата умира последна”. Той предупреди, че обещанията за намаляване на емисиите ще бъдат безсмислени, ако правителствата продължават да инвестират във изкопаемите горива.

По-рано ръководителят на делегацията на ЕС Франс Тимерманс предупреди, че обещанието за прекратяване на субсидиите за изкопаемите горива трябва да остане в текста на заключителната декларация. Едни от най-големите износители на изкопаеми горива като Саудитска Арабия и Австралия бяха обвинени, че се опитват да разводнят текста в проектодокумента, където се призовава за “поетапно ускоряване на прекратяване на използването на въглища и субсидиите за изкопаемите горива”.

“Индипендънт” дори пише, че все още липсва споразумение по редица ключови проблеми.

Междувременно от движението “Приятели на Земята” призоваха домакина Борис Джонсън да се върне спешно в Глазгоу и да упражни цялото си влияние за успешен изход от срещата и приемане на адекватен документ. КРОСС

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here