Асен Василев Кирил Петков

Регистрирана е рекордно ниска подкрепа към Народното събрание. Това показва социологическо проучване на „Тренд“, направено по поръчка на вестник „24 часа“, реализирано в периода между 8 и 15 септември 2021 г., чрез интервюта „лице в лице“ с таблет сред 1012 души на възраст над 18 години.

Електоралните нагласи показват, че ГЕРБ-СДС събират най-голяма подкрепа (24,4%), на второ място са „Има такъв народ“ (17,5%) и трети – БСП (16,6%).

Според данните 4-процентовата бариера за влизане в апрламента премианват още ДПС (9,3%), новата формация на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев (9,1%) и „Демократична България“ (8,5%).

Политологът от „Тренд“ Анастас Стефанов коментира пред bTV, че лидерското място на партията на Бойко Борисов може да се обясни със стабилизация в политическото им поведение и отлив на електорат от „Има такъв народ“.

„Петков и Василев черпят гласове от сходни политически субекти, които са артикулирали антистатукво риторика, промяна и т.н. – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“. Предстои да видим как ще разгърнат своите политичеки послания. Възможно е да вземат гласове от левицата, но несъществена част“, добави политологът.

По думите му „Изправи се БГ! Ние идваме“ остава под бариерата именно заради новата формация. „Възраждане“ затвърждават подкрепата си.

Оценка за работата на 46-ото Народно събрание

По думите на Стефанов данните затвърждават негативните оценки.

Според него резултатът не е изненадващ, на база политическите конфликти.

Неодобрението достига 77%, а подкрепата пада до рекордно ниските 12%. 11% не могат да оценят работата на парламента.

Оценка за работата на служебния кабинет

Изследването отчита спад в подкрепата към служебния кабинет „Янев 1“. Стефанов уточни, че правителството е стартирало с добри резултати, но действита на част от министрите са рефлектирали върху резултата.

Проучването показва 35% одобрение, 44% – неодобрение, а 21% от запитаните не могат да дадат отговор. Политологът обясни, че през май месец е имало завишени очаквания към работата на кабинета.

Оценка за работата на президента

Президентът успява да съхрани своя висок рейтинг, въпреки че се регистрира лек спад. Одобрението към него е 46%, а неодобрението – 35%. 19% от анкетираните не могат да определят.
На въпроса: „Коя формация носи отговорност, че не се състави правителство“, 43% от запитаните отговарят „Има такъв народ“.

На второ място са посочени ГЕРБ-СДС (11%) и на трето – „Демократична България“ (8%).

„Данните са красноречиви. За никой не е тайна, че към „Има такъв народ“ имаше големи очаквания, а след изборните резултати от 11 юли – това беше първата политическа сила. Логично е тези очаквания да са завишени, спрямо очакванията от 4 април. Създаде се и впечатление, че ИТН действа не толкова колаборативно, колкото се очакваше от останалите „партии на протеста“, коментира политологът.