Александър Симов

“В момента имаме неуправляващо мнозинство, което е насочено към това да разруши всяко полезно усилие.”

Това каза пред БНР депутатът от БСП Александър Симов. Според него ако бъде избрано правителство, ще може да бъде структурирано някакво политическо усилие.

Симов е на мнение, че разписаната програма за евентуален бъдещ кабинет е амбициозна, мерките са важни, хората ги очакват, “но е факт, че парламентарната атмосфера в момента по никакъв начин не отговаря на очакването да се застане зад една модерна, хубава, подредена програма”. Депутатът от БСП смята, че ако кабинет бъде гласуван, атмосферата може да се промени.

“Защото това е водораздел, много ясен, изключително политически, изключително морален – искаме ли България да помогне на хората в кризисните месеци, които предстоят, или ще се занимаваме с политически маймунджилъци, които разрушават доверието към парламента, разрушават доверието и към цялата политическа система.”

Александър Симов не се ангажира “с математическа формула” за шансовете да се състави правителство, но изрази надежда “доброто за българския народ да победи” и да има управление.

ГЕРБ продължават да бъдат в политическа изолация, остават партията на чекмеджетата, посочи Александър Симов в предаването “Преди всички”.

БСП вдига своя резултат, защото хората оценяват усилията за прокарването на мощен социален пакет, изтъкна той по повод последните данни на социолозите от “Алфа рисърч”.

“Хората виждат, че не се забърквахме в скандали. Не сме участвали в големите политически битки. Целенасочено, упорито, инатливо работехме по този социален пакет.”

Потопени сме в токсична среда от разяждащи скандали, посочи Симов.

Персоналният състав на кабинета зависи от това каква програма има, няма да се окаже препъникамък, каза още той, но допълни, че “очевидно ще има размествания”.

Формите на комуникация в досегашната коалиция куцат сериозно, гласи анализът на БСП.

“Ние затънахме в паяжина от различни експертни съвети. Вземането на решения се оказа проблем, стигането до съгласие се оказа проблем.”