Свободна Европа: Иван Ангелов, който миналата седмица беше уличен в изнудване на селскостопански бизнес, в понеделник беше обвинен в същото от още един земеделски производител. Конкретното обвинение беше в това, че Ангелов контролира района на Стара Загора, участва в рекет и има отношение към кражбата на фирми.

И двамата бизнесмени говориха пред комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ през последните 10 години. Първият от тях, Светослав Илчовски, говори пред парламентарния орган в сряда и петък. Това стана на фона на съпротива и постоянно прекъсване от страна на депутати на ГЕРБ.

В подобни условия в понеделник пред комисията говори още един бизнесмен, който се представи като Павел Стоименов, собственик на „Агро Бел 2001“. Той се определи като един от най-големите земеделски производители.

Както Илчовски, така и Стоименов уличиха в изнудване бизнесмена Иван Ангелов, който е съсобственик на фирма „Градус“. Самият Ангелов участва в заседанието на комисията в петък и макар да беше повикан за защита на управлението на ГЕРБ, той призна, че е получавал помощ лично от премиера, когато негови камиони със стока са имали проблеми със сертификати на границата.

В петък Ангелов практически опроверга и по-ранни съобщения на Министерството на земеделието за бартер, сключен с Обединените Арабски емирства. Оказа се, че става дума за търговска сделка, в която Ангелов е страна и от която, по думите му, е спечелил добре. Стана ясно също, че той играе белот с Борисов.

По време на заседанието на комисията в понеделник бизнесменът Павел Стоименов обвини Ангелов в това, че контролира „целия район около Стара Загора“. Ангелов е начело на картел, наричан Г-8, който определя цените и размера на рентите, каза още Стоименов и посочи пример, в който той самият е в ролята на потърпевш. Тъй като е отказал да плаща „рента“, са били запалени офиси и няколко къщи, една от които на негов служител.

Земеделският производител посочи примери на хора от неговия бранш, чиито фирми са били откраднати. Моя фирма също беше открадната по електронен път през 2014, каза той.

За разлика от Светослав Илчовски, който през миналата седмица беше повикан от комисията и получи думата от председателката Мая Манолова, думите на Павел Стоименов дойдоха в момент, в който депутатите все още спореха по въпроса за това как да продължи дневният ред.

От ГЕРБ многократно възразиха срещу това, че измежду всички сигнали, получени от комисията, думата е получил именно подателят на един от тях – Павел Стоименов. Производителят сам взе думата.

В опит да се защити от съпротивата на ГЕРБ, той посочи, че е гласувал за партията на Бойко Борисов, като е осигурил и още 100 гласа за нея на последните избори.

Заседанията на комисията са ограничени във времето, тъй като във вторник се очаква президентът да разпусне парламента, да състави служебен кабинет и да насрочи нови избори. Заседанието от понеделник най-вероятно ще бъде последното в рамките на сегашното Народно събрание. Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.