Христо Иванов

Нашата цел в следващия парламент ще бъде да убедим, принудим всички останали политически формации да седнат около платформата (за възстановяване на законността – б.а.) за политически диалог, а не раздумка за оцеляване, за това как наистина да придвижим страната по пътя на промените. Това може да стане само на база на платформа за възстановяване на пълноценна европейска законност и демокрация.” Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в предаването “Неделя 150” по БНР.

Той изтъкна, че основният проблем в България, от който произтичат всички останали, е възстановяването на законността. Добави, че проектът, който “Демократична България” представи в 45-ото НС за конституционни промени по отношение на правосъдието, но също и законодателството за регулаторите, лустрацията и пряка конституционна жалба са програма, около която да бъде воден диалог с останалите формации. “Диалогът трябва да е политически процес, насочен към промяна”, посочи Иванов.

Съпредседателят на “Демократична България” коментира, че този парламент не успя да достигне до идейната зрялост за това как да изглежда промяната, но започнаха важни процеси като връщането на законодателната власт към независимо съществуване. Според него ГЕРБ ще трябва да преосмисли политическото си битие.

“ГЕРБ е на кръстопът и трябва да избере между поведението на личен жив щит на Борисов или тези хората да започнат да разсъждават за продължаване на политическото си битие, само че това означава без Борисов. Защото наличието на Борисов там ги прави тотално токсични и ги обрича на ролята на мафиотско семейство”, е мнението на Христо Иванов. 

Той напомни, че Бойко Борисов е човекът, който управлява България в последните 12 години. Смисълът на това по думите му е Борисов да концентрира в себе си всички лостове на управление, възможностите за взимане на всички решения и разпределянето на порциите. “Негово е името върху корупционния модел на България заедно с ДПС и сараите. В този смисъл той е абсолютно неспасяем”, смята Иванов. 

Според него не може да се твърди със сигурност, че следващия парламент ще бъде близък като състав и тежест на формациите до сегашния. 

“Ако Демократична България потвърди своите позиции в София, това ще бъде началото на края на ГЕРБ. Защото ГЕРБ започна в София и ще приключи в София”, прогнозира още той.

По думите му в самите партии са започнали процеси на промяна, но и България, която усеща, че хватката на Борисов е разхлабена, е различно място и осъзнаването на това ще отприщи процеси на хора, които отказват да мълчат и отказват да се страхуват. 

“Скелетите в гардероба излизат и започват да приказват в момента, в който видят, че циментираната власт на Борисов се разпада”, заяви Иванов като визира разказите в т.нар. Комисия по ревизия. Той очаква да последват разкази и на други бизнесмени.

“Големият въпрос тук е ще я има ли българската политическа и правораздавателна система, институциите, които да превърнат това нещо от лична вендета и грозни разправи, които видяхме в процес на въздаване на справедливост”, заяви съпредседателят на “Демократична България”.